Nyårsmat

D & A kom hit från Gbg och firade en fantstiskt stillsam och trevlig nyårsafton med oss. Nyår betyder till väldigt stor del schysst mat för mig. Vi inledd vid lunch med en klassiker i det här hushållet, pasta (tagliatelle den här gången) med en sås på kallrökt lax, gorgonzola, crème fraiche och matlagningsgrädde. Gott och näringsrikt! Då E och jag hade ägnat förmiddagen åt middagsförberedelser kunde vi ha en lugn eftermiddag. Vi spelad fia med knuff och drack spetsad och toppad varm choklad. Chokladen var vanlig på socker, kakao (tror att O'boy blir för sött i den här versionen) och mjölk vi spetsade med en matsked rom per mugg och hade i en näve marsmallows på toppen (smälter till ett härligt klet...). Sött och bättre än det låter, värt att prova.

Så till själva middagen. Till förrätt serverades hummersoppa. Den blev fantastiskt god och var helt klart värd all tid vi lade ner på den under dagen, med djupfrysta hummrar till extrapris blev det inte heller galet dyrt. Vi tyckte dessutom båda två att denna från-grunden-matlagning var riktigt rolig. Det är något visst med att få koka sin egen fond, kanske särskilt om ett av momenten är flambering (blev dock inga bra bilder på det). Till den goda soppan serverades en flaska Gula änkan (SÅ gott det är med riktig champange). Att D inte ser glad ut på bilden beror bara på att han inte har smakat på soppan än ;-)...




Till huvudrätt gjorde vi en risotto med trattkantareller och helstektet en bit entrecôte. Jag försökte fotografera köttet, dock utan framgång, men en bild på salladen vi hade till kan ni få! Till detta och till den efterföljande ostbrickan drack vi ett av vinerna ur Australian Winelådan jag fick av E i födelsedagspresent i somras. Blev väl avvägt även det!



Till efterrätt blev det en gammal klassiker, kanske inte klassiker för oss, men lite retro-känsla var det ändå när vi kom på att vi ville ha Glace au four. Vi använde tranbär och fin (beror på vad man jämför med förstås) vaniljglass och blev himlans bra. Till detta drack vi en Tokaj (Vi fick smak för detta fin när vi var på middag hos P&I i början av december). Sen, eller kanske snarare långt tidigare, var vi alla fyra mycket mätta och belåtna.

Vid tolvslaget skålade vi i billigt mousserande på balkongen och sen blev det singstar för hela slanten tills vi (eller kanske mest jag) ville sova. En alldeles utmärkt kväll!

Nyårsdagen är ju på något sätt alltid nyårsdagen. När diskandet var avklarat dukade vi upp till brunch med bacon, äggröra, stekta tomater & champinjoner, amerikanska pannkakor, nypressad apelsinjos, fruktsallad, virgin mary, fuskcroissanter och säkert fler saker som fallit i glömska. Ett utmärkt gott och trevligt sätt att inleda 2009 på.

På kvällen, när gästerna begett sig av, åt E och jag mat som var mer bakismat än vad vi var bakis... En massa nachos som var körda i ugnen med rikligt med riven ost och till detta tacosås och hemgjord guacemole. Så länge det inte blir alltför ofta så...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0