Kvällsmål

E kommer hem från Östergötland med ett sent tåg ikväll. Något litet lär vi dock behöva äta båda två. Jag har tagit fram två njalla-tunnbröd ur frysen och tänkte göra oss varsin fusk-pizza och servera med en kopp te. Man kan ju ha lite vad som helst på en sån. Jag har tänkt mig ett tunnt lager tomatpuré i botten, skivad färsk tomat, skivad rödlök, några skivor salami, några skivade svarta oliver, lite kapris och sen toppa med lite rivna ostrester. Salamin har jag köpt idag, allt annat fanns hemma sen tidigare. Jag tror att det kommer bli alldeles utmärkt!
Trevlig söndagskväll!

Dagens meny

Vätskeersättning
Vatten
A-fil med lite socker
Vitt bröd med lite smör

Nej, jag mår inget vidare...

Viktklubb

Sakta men säkert smög de sig på, de där extra kilona. Efter att med någorlunda stadig, om än gansk långsam, takt ökat i vikt ända sen student 2001 så var måttet, eller kanske midjan, rågad och efter nyår i fjol tog jag efter ett par halvhjärtade försök tag i det på riktigt. Efter en del surfande och funderande föll mitt val av hjälpmedel på viktklubb. Det är en sajt där man först bestämmer hur mycket man vill gå med och ungefär hur fort för att sedan få hjälp med att äta lagom mycket och även få en känsla för hur mycket man förbränner när man rör på sig. Alla måste bli saliga på sin egen metod, men viktklubb visade sig passa mig utmärkt. Efter ungefär fyra månader med någorlunda god diciplin på vad jag stoppade i mig och en hel del träning var de 11 kilona som gjorde att jag låg på den överviktiga delen av BMI-skalan borta. Efter det har det fortsatt, i en ganska mycket lägre takt, och även om det är en bit kvar till målet på - 20 kg totalt så är jag nöjd med vad jag har presterat hittills. På viktklubb blir jag nog kvar ett tag till, det gäller ju att kunna hålla vikten sen också

Utöver det rent praktiska stödet med att räkna kcal som jag har haft från sajten har också alla peppande och glada människor i forumet där spelat (och spelar fortfarande!) en stor roll. Häftigt med dessa okända människor som man lär känna och som finns med i både med och motgångar. Kram till de av er som också hittat hit! Mycket inspirerande träning har det också blivit, så roligt med pass på Friskis när konditionen blivit bättre och kroppen lättare, över 100 gånger hann jag dit i fjol. Simning, promenader och cykling har säkerligen också gjort sitt till.

Sitt, men mest av allt, måste jag rikta ett STORT tack till E! Utan dig hade det här aldrig gått. Tack för att du stöttar och peppar, funderar och väger mat och försöker förstå vad jag vill! Du är bäst, men det visste du ju redan!

Vill ha!

Verkar inte detta helt fantastiskt? Inte billigt någonstans, men egenblandad müsli slår ju alltid högt, nu är den här förvisso bortablandad, men det kanske inte spelar så stor roll om man får bestämma innehållet helt själv. Detta finns således med på en framtida inköpslista. Gillar Saltå Kvarns produkter över lag och med en fin plåtburk blir det ju inte sämre. Vill man pröva någon enstaka produkt så skulle jag vilja rekomendera bulguren. Den är av en helt annan värld än all annan bulgur som hamnat i våra kastruller!

Receptfunderingar

DN har inlett ett samarbete med Lagalätt. Jag uppskattade dn-recepten redan tidigare och såg kanske inte behovet av denna förändring, det har ju varit en del av charmen att de har haft alldeles egna recept. Samtidigt så möter jag ofta vänner och bekanta som är i mycket större behov av enkel matlagning för att ens laga mat. Om det här kan ge dem bra receptförslag som faktiskt gör att de lagar mat så tycker jag att det är positivt. Den del (viktklubbsdelen) av mig som lärt sig räkna kcal är dessutom rätt nöjd med att det finns näringsvärden angivna. Alla är inte lika positiva. Jag behöver inte de färdiga matsedlarna och inköpslistorna, men kan tänka mig att använda ett recept då och då. I torsdags blev det t.ex. den här fiskrätten. Enkelt och gott!

Diverse mattips

Tre månader av i princip icke-bloggande innebär ju tyvärr att en hel del goda saker har gått bloggen förbi. Jag gör ett försök på en catch-up på några specifika jag kommer ihåg.

En trevlig onsdags(?)kväll i höstas var J&H här på middag (Grattis till nya lägenheten förresten!). Himla trevligt att få tid att prata med J igen, en av de sakerna jag verkligen saknar från året på kåren, och roligt att få lära känna H litegrann! Vi fick fin choklad från Robert E, pralinen med saltlakrits var en riktig smaksensation tyckte både E och jag. Middagen då. Det var vegetariskt som gällde så det blev ett recept som vi provat ett par gånger förut och verkligen uppskattar. Lite av en retro-efterrätt även den kvällen, hemgjord chokladpudding efter recept ur den så lätt bortglömda Vår kokbok.

Första advent var vi med E:s familj på julbord på Kastellet i Vaxholm. Ett riktigt gott och fint julbord, och det var dessutom mysigt att åka båt dit och hem. Innan julbordet hade vi lite fika för allihop hemma hos oss. Vi serverade saffranssnurror med feta och pesto och fäbodknäcke (en riktig favorit!) med hemgjord färskost och kycklingleverpastej.

Goda vegorätter äter vi gärna och jag trivs med tanken att det är bra både för oss och för miljön. I ett nummer av ICA:s tidning Buffé i höstas fanns ett recept på en krämig daal som vi verkligen gillade båda två. Det bygger ju dock på att man inte har den där anti-koriander-genen... Jag hade i frusen bladspenat istället för färsk eftersom det fanns hemma. Försökte mig också på att göra naan-bröd till, men det blev bara sådär så ingen receptlänk till det receptet.

För en vecka sedan var min faster & farbror samt mina föräldrar här på lunch. Vi ville bjuda på något vintrigt och föll för en gammal dn-favorit Köttbullar i röd currysås. Enkelt, lite annorlunda och gott. Samma helg fick jag för mig att jag skulle göra något roligt av renskaven i frysen. Hittade det här receptet på tasteline och det piffiga var att vi hade allt utom paprika hemma (iofs ingen salladslök heller, men den hoppade vi helt enkelt över). Väldigt gott blev det, men var ingen vidare matlåderätt. Den var liksom bättre innan alla smaker hade blandat ihop sig.

Vidare på temat vintermat bjöd vi igår svågern och hans familj på klassisk köttfärslimpa lagad tillsammans med potatis och morötter i ugnen, recept ur Vår kokbok. Till efterrätt blev det marängswiss. Alldeles utmärkt gott det med. Gårdagens lunch, fransk löksoppa ur samma bok, värmde bra i magen innan vi gav oss ner till Råstasjön för en skridskotur. Misstänker dock att våra gula lökar var för gröna för att soppan skulle kunna få den där gyllengula färgen den har i mitt huvud. Gott var det hur som helst!

Nyårsmat

D & A kom hit från Gbg och firade en fantstiskt stillsam och trevlig nyårsafton med oss. Nyår betyder till väldigt stor del schysst mat för mig. Vi inledd vid lunch med en klassiker i det här hushållet, pasta (tagliatelle den här gången) med en sås på kallrökt lax, gorgonzola, crème fraiche och matlagningsgrädde. Gott och näringsrikt! Då E och jag hade ägnat förmiddagen åt middagsförberedelser kunde vi ha en lugn eftermiddag. Vi spelad fia med knuff och drack spetsad och toppad varm choklad. Chokladen var vanlig på socker, kakao (tror att O'boy blir för sött i den här versionen) och mjölk vi spetsade med en matsked rom per mugg och hade i en näve marsmallows på toppen (smälter till ett härligt klet...). Sött och bättre än det låter, värt att prova.

Så till själva middagen. Till förrätt serverades hummersoppa. Den blev fantastiskt god och var helt klart värd all tid vi lade ner på den under dagen, med djupfrysta hummrar till extrapris blev det inte heller galet dyrt. Vi tyckte dessutom båda två att denna från-grunden-matlagning var riktigt rolig. Det är något visst med att få koka sin egen fond, kanske särskilt om ett av momenten är flambering (blev dock inga bra bilder på det). Till den goda soppan serverades en flaska Gula änkan (SÅ gott det är med riktig champange). Att D inte ser glad ut på bilden beror bara på att han inte har smakat på soppan än ;-)...




Till huvudrätt gjorde vi en risotto med trattkantareller och helstektet en bit entrecôte. Jag försökte fotografera köttet, dock utan framgång, men en bild på salladen vi hade till kan ni få! Till detta och till den efterföljande ostbrickan drack vi ett av vinerna ur Australian Winelådan jag fick av E i födelsedagspresent i somras. Blev väl avvägt även det!



Till efterrätt blev det en gammal klassiker, kanske inte klassiker för oss, men lite retro-känsla var det ändå när vi kom på att vi ville ha Glace au four. Vi använde tranbär och fin (beror på vad man jämför med förstås) vaniljglass och blev himlans bra. Till detta drack vi en Tokaj (Vi fick smak för detta fin när vi var på middag hos P&I i början av december). Sen, eller kanske snarare långt tidigare, var vi alla fyra mycket mätta och belåtna.

Vid tolvslaget skålade vi i billigt mousserande på balkongen och sen blev det singstar för hela slanten tills vi (eller kanske mest jag) ville sova. En alldeles utmärkt kväll!

Nyårsdagen är ju på något sätt alltid nyårsdagen. När diskandet var avklarat dukade vi upp till brunch med bacon, äggröra, stekta tomater & champinjoner, amerikanska pannkakor, nypressad apelsinjos, fruktsallad, virgin mary, fuskcroissanter och säkert fler saker som fallit i glömska. Ett utmärkt gott och trevligt sätt att inleda 2009 på.

På kvällen, när gästerna begett sig av, åt E och jag mat som var mer bakismat än vad vi var bakis... En massa nachos som var körda i ugnen med rikligt med riven ost och till detta tacosås och hemgjord guacemole. Så länge det inte blir alltför ofta så...


Julklappar

Då huvudtemat för den här bloggen trots allt är mat så blir det några rader om julklapparna som på ett eller annat sätt kan passa in i den kategorin.

Till E köpt jag en sushikurs på Medborgarskolan som han ska få gå här om en dryg vecka, lite ego så tänkte jag att det inte kunde skada om han blev duktig på det. Alldeles lysande tror jag att det kommer att bli minsann. Sen fick han en annan sak (som också har köksanknytning), ett flergångskaffefilter från swiss gold. Alldeles utmärkt är det visst, möjligen lite trist att jag inte uppskattar det ;-).

Till mamma köpte vi ett presentkort så att hon ska få följa med en matkaravan. Tror inte hon har bokat än, men är det bra kan jag absolut tänka mig att gå med på en vid tillfälle.

Svågern (mindre omständigt än att ständig omnämna honom som E:s bror) som ju gärna grillar och det ofta till sällskap där det finns väldigt olika önskemål om hur köttet ska se ut fick en fantstiskt fiffig (och fullständigt nödvändig...) pryl från smartasaker, supergrillarens brännjärn. Han verkar nöjd, även om den inte har premiäranvänts än...

E:s mormor (här saknas kortare namn) önskade sig egentligen en ny liten kaffetratt, men storleken som efterfrågades tillverkas visst inte längre och sen hittade vi den här fantastiskt söta lilla kaffebryggaren. Svår att inte falla för och enligt mottagaren blev kaffet alldeles utmärkt.

Själv fick jag alla saknade bunkar (utom den allra minsta) i vår serie av Margretheskålar av mamma och en tillbringare av mormor. Mycket fint, med det lilla smolket i glädjebägaren att vi nog måste ta en genomgång i våra köksskåp och rensa bort sånt som vi inte använder. Kan nog vara nyttigt det också...

Någon annan som fick något köksnyttigt?

23:e december

Förra året (2007) åt vi sushi sista kvällen innan det var dags att styra kosan mot släkternas julfirande. Gott och inte direkt i närheten av det som vi äter under julen även om ingredienserna förekommer i annan form. I år var vi kvar i Stockholm till juldagen och var dessutom hellediga båda två den 23:e, således tid för både sushi och avslappning. Efter att ha julbadat på Centralbadet (som ju har en alldeles utmärkt studentrabatt) så begav vi oss till det vanliga stället när vi verkligen vill frossa, Arigato på Vasagatan. Schysst buffé har de där och sushitarmen blev nöjd.

Tiden sprang...

...och innan jag hunnit blogga mer om decembermat var granen utkastad...  Blogglusten bubblar lite just nu, så jag tror att det blir ett gäng retrospektiva inlägg nu. Något måste ju få lysa upp nu när alla extra juleljus är borta. Så här fint var det iaf när vi hade städat och pyntat klart strax efter midnatt ett dygn före julafton.


RSS 2.0