Gröt

Vi tycker mycket om frukost hemma hos oss. Dels för att det kan bli en så lugn och trevlig start på dagen och dels för att frukosten går att variera i all oändlighet. Vardagsfrukost på Lövgatan har ofta någon typ av gröt som "huvudrätt". Det är vanligast med gröt på fiberberikade havregryn, men även rågflingor och grynblandning används någorlunda flitigt. Allt som oftast, det vill säga om vi inte glömmer bort, är det någon matsked krossat linfrö per portion i också och självklart serveras skapelsen med mjölk. 

Sen kan man variera i oändlighet:
- Med en sked lingonsylt eller äppelmos.
- Med en halv skivad banan per portion, blandas i mot slutet - då blir man stabilt mätt.
- Med russin i - E:s favorit.
- Med annan torkad frukt typ katrinplommon eller aprikoser
- Med äpple eller päron, rivna eller i bitar, som får koka med kortare eller längre tid, lite kanel på toppen.
- Med hallon eller andra bär från frysen, fantastisk färg, men kan behöva lite socker för att inte bli för surt.

Hur äter du din gröt?


Svampfrossa

Lördag-söndag tillbringade vi hos E:s föräldrar, det ovanliga denna gång var att även mina föräldrar var med. De har träffats förr och allt gick såklart bra, men lite nipprighet fanns det allt innan på båda håll. Söndagen bjöd på en skogspromenad där vi hittade både det ena och det andra. I korgen fanns kantareller, trattkantareller, svart trumpetsvamp, sotvaxing, taggsvamp och ett par mörkna soppar som inte klarade rensningen. Föräldrarna bestämde sig för att vi, som bara plockat lite soppar tidigare i år, behövde svampen bäst. M&p fick sotvaxingen och tog även trattisarna och trumpetsvamparna för torkning, men de ska vi få tillbaka sen.

Igår avnjöts kantarellsmörgås som kvällsmål; smörfrästa kantareller på smörfräst formbröd - hur gott som helst!
Dagens middag blev spagetti med kantareller och grönmögelost, inte dumt det heller. Resten av svampen har vi förvällt nu ikväll och stoppar sen i lagom stora påsar i frysen. Härligt att ta fram när det inte är svampsäsong!


Morgondagens lunch

Imorgon ska jag jobba. Jag ska, tillsammans med S, åka till Livgardet i Upplands-Bro och informera om KTH. Jobbet som studentambassadör är kul, man får se många olika ställen och träffa olika typer av folk. Man får också se många olika typer av lunchmatsalar. Oftast är vi på gymnasieskolor och då erbjuds vi ofta lunch i deras matsal gratis om vi är där vid den tiden. Det gör att man får återuppleva lite gammal skolmatsalsångest, maten smakar knappast bättre nu än för sju år sen men salladsbuffén är ofta större. Imorgon ska vi alltså till försvaret. Senast jag jobbade på någon av deras anläggningar, i Eksjö var vi då, bjöd de på mat. Men imorgon får man betala 60 kronor och även om försvarsmaten kanske är lite bättre än skolmaten känns det ovärt.
Alltså är matsäck förberedd:
1 kokt ägg
1 avokado
1 tomat
2 morötter
några selleristjälkar
2 bitar falu rågrut
en liten burk med philadelfiaost till brödet
en lite större burk med E:s guacamole från igår till grönsaker
2 små äpplen i klyftor

Lite salt borde nog också få följa med och kanske någon mer frukt.

Hajmal

Jag vet inte om jag vill veta hur fisken i fråga ser ut, men dess filéer som man kan köpa i frysdisken är riktigt bra. Idag blev de sådana. Man, eller åtminstone vi, borde äta fiska mycket oftare än vi gör. Tveksamt om det vägs upp av de krossade linfröna i frukostgröten, de ska också innehålla omega3 sägs det.

Hajmalen tillreddes idag på enklast möjliga sätt, kryddad med salt & peppar för att sedan få steka i lite fett i stekpannan. Till detta serverades grönsaker (vitkål, morot, gul lök och paprika) som fått puttra med svartpepparsås och vitlök en stund, kokt jasminris och varsin limeklyfta. E lyckades utmärkt med grönsakerna och då särskilt doseringen av svartpepparsåsen, inte helt lätt att veta vilken styrka det får. Den här gången blev det en väl avvägd pepparsmak utan att det brann i munnen. Gott!


Avokadofrossa

3 för 10:- den här veckan i en av affärerna vi handlar mest i. Frossa alltså. För godare grönsak finns inte. Dagens lunch blev ungefär samma som igår. Inte tokigt alls! Den som har trevliga avokadorecept får gärna dela med sig. Höstens favorit har varit som frukostpålägg på en skiva Vilmas sesamknäcke, vardagslyx! [bilder lånade från wikipedia och Vilmas hemsida]

 

Mackmästarn

På onsdagskvällar är det återigen (precis som alla terminer de senaste åtta åren) scoutmöten som gäller för mig. Sen ganska länge betyder det också att E fixar något att äta till oss lagom tills jag kommer hem strax före nio. Ofta blir det någon typ av varm macka och han är grym på det där med mackor. Idag var det ciabatta med hemgjord guacamole, sallad, vitlöksstekt fläskkarré, specialsenap vi köpte i Paris i sommras och säkert något jag missat att skriva. Gott var det i alla fall!

Marabou Amigo



En utarbetad och trött E fick följa med mig på en handlingstur på daglivs igår eftermiddag. Både det ena och det andra gled ner i vagnen. E är ju inte alls så särskilt förtjust i sötsaker, han äter men får väldigt sällan sug. Jag har alltså lärt mig att det gäller att ta tillfället i akt när andan faller på. Igår köpte vi alltså en Marabou amigo. Inte ogott på något sätt utan snarare som nachos doppade i choklad. Vi har några bitar kvar att fortsätta utvärderingen med.


Rotsaksgratäng

Det är ju årstid för sånt, och jag tycker dessutom att det är riktigt gott. Gårdagens middag, tillika dagens lunch komponerade jag ihop såhär ungefär.

Rotsaksgratäng allt-i-ett
En kålrot
Ett gäng morötter
4-5 stora potatisar
1 jättestor gul lök
1 pkt fetaost
Skinka eller liknande (ett eller ett par hekto)
1 buljongtärning
2-3 dl vatten
Torkad oregano (eller annan ört du tycker om!)
Salt & peppar
Lite riven ost att toppa med

Sätt ugnen på 225°. Skala rotsakerna och potatisen och riv dem grovt i matberedaren (har du ingen så tror jag att det är enklast att skära tunna strimlor och lägga på lite tid i ugnen). Hacka löken, fetan och skinkan. Blanda det rivna och hackade med salt, peppar och oregano i en stor ugnsform. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Häll detta över innehållet i formen. Toppa med riven ost. Tillaga i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Servera med sallad!

Här bestod salladen igår av en tomat och idag av en avokado, med örtsalt i båda fallen.


Lunch på språng

Det fanns ingen matlåda att ta igår när det var dags att ge sig av för en ny exjobbsdag och dyra uteluncher blir både jag och min plånbok besvikna av. Efter förmiddagens möte på KTH och en fika med A på Nymble var det alltså dags att dra sig till Kungsholmen. Tog en tur på Daglivs innan jag gick upp till labbet och köpte: ett paket couscous, tre avokado (för 10:-), en handfull körsbärstomater, lite lösplocksallad (ruccola) och några oliver/vitlöksklyftor/soltorkade tomater ur delikatessdisken till en (nåja, kanske inte låg) summa av 46 kronor. Kokade upp vatten i vattenkokaren i köket på labbet, hällde över coouscous i en djup tallrik, saltade och täckte med en assiette. Jag skar tomaterna i klyftor och avokadon i bitar. När couscousen svällt lagom rörde jag ner de hackade grönsaker + oliver mm (och deras olja!) och toppade med salladen. Jag fick alltså en god lunch, ett nödpaket med couscous att ha kvar i köket där och två avokado över. Inte dumt alls!


Höstpromenad

E åkte iväg för att jobba vid 17-tiden. Det är en konferens som han ska vara konfrencier/moderator/något liknande på som börjar nu ikväll och håller på till på tisdag. Han har dock bestämt sig för att sova hemma och inte på hotell som de andra, skönt. När han åkt gav jag mig ut på en promenad runt sjöarna här hemma. Det är 5 km när man går runt båda, en Hälsans stig. Ett utmärkt initiativ tycker jag då man blir lite sporrad av att veta hur långt det är och dessutom är det ju trevligt med bra promenadslingor. Ikväll så bjöd slingan dessutom på fin kvällssol och fina höstfärger. Middagsdags, det blir resterna av den gröna ärtsoppan och sen päron med lite ost tror jag bestämt. Trevlig kväll!




 

Annat som legat på tallriken på sistone

Veckans tråkigaste var helt klart fredag lunch. Jag åt lunch med min gamla kursare M i Electrum i Kista. Lunchmat med matsalsstuk har sällan varit min favorit men ofta så ser det antingen snyggt ut eller smakar gott. Det här gjorde varken eller... Överkokt potatis, torr och grå fisk, ljusrosa smaklös sås och en sladdrig sparris är kanske inte riktigt vad jag förväntar mig när jag betalar 74 kr (då ingick för all del dricka, sallad, bröd och kaffe) för något som heter Fiskgratäng med hummersås. Fjorton kronor hade jag nog kunnat sträcka mig till, tänk bara vad mycket schyssta råvaror man kan få för 74 spänn! Hur som helst var det trevligt sällskap och kul att M är tillbaka i Sthlm.

Då var fredag middag betydligt bättre. Vi var hos E:s bror och fick honungsglaserade revbensspjäll. Senare på kvällen blev det även ugnsbakade äpplen (urkärnade så det blev ett hål i mitten som sen fylldes med sockerkanelblandning) med vaniljsås. Vi var väldigt mätta och belåtna efter det!

Gårdagen var dagen N. N som i N0llegasque på E:s sektion. Åttonde gången för hans del och fjärde för mig. Då arrangemanget startade redan tidig eftermiddag blev det en snabbt ihopsvängd lunch; Spagetti Carbonara. Så mycket enklare kan det nästan inte bli.

Spagetti Carbonara

Nykokt spagetti serveras med hårdstekt skinka (eller bacon eller liknande) i tärningar, en äggula per portion, riven ost (har oftast en påse i fysen som det går att ta lagom mycket ur) och nymald svartpeppar.

Till detta blev det också en liten sallad på kikärtorna som fanns i kylen sen häromdagen, en bit gurka och tomat skurna i tärningar. Örtsalt, svartpeppar, lite citron och lite olivolja.

Även om det inte blev särskilt sent och framförallt inga större mängder alkohol igår skadar det ju aldrig att få sova ut på söndagen. Att sen få njuta av DN:s tjocka söndagsupplaga i lugn och ro är riktigt lyxigt. När vi sen tillslut tog oss ut i köket blev det brunch bestående av stekt chorizo, stekt ägg, stekt tomat och vita bönor i tomatsås. Enkelt och gott!

Fattig riddare

Världens bästa och snällaste E gick snällt upp och startade igång i tvättstugan vid 7 i lördags morse, själv låg jag kvar i sängen... Ett par timmar senare fixade jag i alla fall frukost. Vi hade halvtorra skivor Skogaholmslimpa som jag fått med min hem efter ett styrelsemöte med scoutkåren i måndags då det blivit över efter fikat. Det är inte det allra bästa till fattiga riddare, men bättre än det börd vi i vanliga fall har. Jag vispade ihop pannkakssmet på 1 dl vetemjöl, lite salt, 2 dl mjölk och ett ägg, la fyra brödskivor i en form och hällde över smeten. Där fick de ligga och gotta sig i säkert en timme, vände någon gång också. Två skalade och klyftade äpplen fick puttra ihop i en kastrull på spisen och smaksattes sen med ganska mycket kanel . Jag stekte brödskivorna ganska länge i lite smör och frukosten som serverades framför tv:n och var inte dum alls...

Torsdagssoppa

Jag tycker om soppor och är det dessutom torsdag så gäller det ju att passa på! I ett försök att inte spara saker i frysen så länge att de glöms bort hittade jag några deciliter gröna ärtor. Resterna av det gamla vita vinet kunde också komma till användning.

Grön ärtsoppa (ca 3 portioner)
3 dl gröna ärtor (ta mer om du har, min blev lite tunn!)
1 stor potatis skalad och skuren i tärningar
1 hackad gul lök
lite stekfett
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
3 dl vitt vin (det går alldeles utmärkt att ta mer vatten och mindre vin, men en deciliter ska det nog vara för smaken!)
ca. 1 dl matlagningsgrädde
20 skalade räkor att toppa med (vi har alltid en påse oskalade i frysen, perfekt att tina lagom många på en tidning)

Fräs löken i fettet i en kastrull. Tillsätt potatis, ärtor, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk. Om du skurit potatisen i stora bitar kan du vänta en stund med att ha i ärtorna då de blir lite trista om de får koka för länge... Mixa soppan med stavmixer, häll i vin och grädde. Låt koka upp och smaka av! Servera med några räkor till varje portion och gärna med ett gott bröd och pålägg.


Vi åt ugnspannkaka med äpplen senare på kvällen också!

Mellanmålssmothie



2-3 dl lättfil
1 banan
1 kiwi
någon halvdeciliter frusna hallon
en msk havregryn

Mixa med stavmixer och häll upp!

Hemmalunch

Sitter hemma och fifilurar idag. Det ger ju lite andra lunchmöjligheter än matlåda och jag som finner någon slags avslappning i att hacka grönsaker brukar ta chansen till det.

Idag tog jag:

1 tomat
5 cm gurka
2 blad isbergssallad
1 litet äpple
1 selleristjälk (tycker inte nämnvärt om, men övar)
1/3 burk kikärter (ca 80 gram)
Biten med stekt tonfisk som var över från igår
saft av en citronklyfta
2 tsk olivolja
örtsalt & svartpeppar

Skar grönsakerna och äpplet i bitar och blandade med kikärterna i en skål. Saltade, pepprade, pressade över citron och hällde på lite olivolja. La på en tallrik och toppade med tonfisken skuren i skivor.  Inte dumt alls.



Dock var det ju kallt och jag har varit lite frusen de senaste dagarna så det får bli en kopp te. Te är en relativt ny bekantskap för mig, jobbar på att ta till mig fler och fler sorter. Köpte den här sorten för att jag trodde att den skulle smaka hallon, deras röda blåbärste är grymt, men den smakar absolut ingenting... Dock måste den konsumeras innan vårt sköp svämmar över av tepåsar. Och värmer gör den ju åtminstone.
Någon som har några favorit-te-tips?

Veckan hittills i övrigt

Har ju inte riktigt lyckats hålla bloggen uppdaterad, men jag tror att jag börjar komma in i det. Här blir det ett litet sammandrag av det matnyttiga som hänt sen i lördags:

Igår var kväll var A här. Vi hade tänkt skriva en väldigt gammal rapport, men viktiga delar hade gömt sig under hennes flytt i sommar, så vi fick en skön kväll med god mat och prat. E anslöt när han kom hem.

Till middag (som jag glömde fota) åt vi köttfärsbiffar med ungsgrönsaker.
Grönsakerna gjorde jag (A la allt i fina rader!) så här: Skivade en stor squash, 4 tomater och 6 potatisar och varvade allt detta i en ugnsform. Pressade vitlök och strödde färska örter över, samt hällde på en ordentlig skvätt vitt vin (en gammal bib som inte är riktigt god att drick längre som nu tjänstgör som matlagningsvin). In med allt i ugnen på 225 gr i kanske 45 min. Stack med potatisstickan för att kolla att allt var mjukt och strödde över lite flingsalt innan serveringen.

Köttfärsbiffarna gjorde jag såhär: Blandade 400 g nötfärs (vi brukar köpa storpack och frysa in i ungefär 200g-påsar, lagom till 2 portioner biffar av något slag eller fler portioner köttfärssås t.ex.) med hackade soltorkade tomater, hackade svarta oliver, en liten finhackad gul lök, salt, peppar och färsk timjan. Formade sen dessa till små avlånga ägg (järpar kanske är rätt ord) med hjälp av en vanlig sked och handen. Stekt på medeltemperatur i lite smör i pannan.  Till detta serverade vi ajvar relish.

Kvällens middag (sista onsdagsmiddagen hemma för mig innan höstlovet, nästa vecka drar scouterna igång igen) var mycket snabb och enkel; stekt tonfisk och wokade grönsaker. Hittade djupfryst tonfisk (ja, jag vet att den är rödlistad) i portionsbitar till bra pris någon gång i somras. Dessa har vi ätit av nu några gånger (sista idag). Tonfisken steker E i grillpannan med olja och kryddor, idag salt och peppar, tidigare även chili och vitlök. Den ska ha en ordentlig kärna kvar, annars blir det torrt och trist. Sen kör vi en ordentlig hög med djupfrysta wokgrönsaker i pannan och kryddar även dem lite. Serveras med lite japansk soja. Utmärkt. Man kan självklart ha ris eller nudlar eller något sånt till också. Vi fick fruktsallad (med nötter) som förstärkning istället. Otippat med fruktsallad va? ;-)

Skålar

Matlagning är ju i första hand massa härliga råvaror, men man behöver ju också bra saker när man jobbar med dem. En del saker är bra för att de är praktiskt och funktionella. Ganska många köksprylar är ju dessutom snygga, inte mig emot.
En sådan pryl är Margretheskålarna. Vi har en liten omaka samling hemma med en gammal ärvd, en falsk och två som jag gett till E i olika sammanhang. Har rätt länge suktat på de nya små på 0,5 och 0,75 liter. Det är väldigt söta och lär ju vara bra att t.ex. vispa ihop en dressing i. Köpte en svart 0,5:a som jag fyllde med engelsk konfekt och gav bort när vi var bjudna på middag häromsistens. Riktigt snyggt blev det. Fram till i tisdags levde jag allstå i tron att de två tidigare nämnda var de minsta. Då såg jag det här i ett skyltfönster på Karlavägen (på promenad till KTH efter en lunch med N vid Östermalmstorg som inte är värd att skrivas om här...):

De är ännu mindre och ännu sötare! *vill ha*                                                                                                 

Snart är det jul...

...eller nja. Det är ju över tre månader kvar, men en del måste planeras i tid. Redan för någon vecka sedan ordnades bokningen för det traditionella julbordet med E:s familj. I år kommer det att intas på Vaxholms kastell första advent. Först blir det något slags förstärkt förmiddagsfika här, så jag började genast spåna på smörgåsfika med jultema. Jag lär ju hinna komma på något.

De gånga veckan har vi även hunnit med att fundera över hur julen ska firas och beställa tågbiljetter. Ganska dyrt fast vi var ute i tid. Skönt dock att vi kan dela upp julen mellan familjerna utan större bekymmer, många verkar tycka att det är mycket svårare...

För att ytterligare spä på julstämningen (eller kanske snarare för att det är gott) kokade jag en kastrull risgrynsgröt i söndagskväll. Den räckte både till kvällsmål då och när jag kom hem sent efter möte i måndags samt att det sista nog får aggera frukost imorgon. Mysigt!

Söndagspyssel i köket

Vi hade en långsam söndag hemma, så jag passade på att ägna mig åt kökspyssel som inte behöver så stor insats men tar tid. Här kan ni se (well, inte heller denna bild är väl suverän) resultatet:


Burken längst ner till höger är fylld med äppelchips (gå in här och sök på äppelchips). Jag använde fyra ganska små äpplen som, tunnt skivade, fyllde ungefär två plåtar i ugnen (körde dem samtidigt, men bytte plats ibland). Det roliga med de här äpplena var att jag hittade dem på närmaste hemköp under rubriken "endast i denna butik, äpplen odlade i Solna, garanterat obesprutade" - då kan vi snacka närproducerat - trevligt. Chipsen blev över förväntan goda, äpplena var lite syrliga och det finns kvar. Även de som fått smaka, E & A verkade tycka om dem.

Flaskorna och tillbringaren är fyllda med hemgjord nyponsoppa. Inte särskilt svårt, men det tar tid eftersom skalen ska ligga i blöt ganska många timmar först. Hittar inget recept på producentens hemsida, så jag skriver av påsen:

Nyponsoppa
2 dl nypon
5 dl vatten
1 msk honung (jag använder vanligt strösocker och lite mer än 1 msk, smaksak)
Till redning:
5 dl vatten
1 msk potatismjöl

Rensa, skölj och blötlätt nyponen i 4-5 timmar i vatten. Koka dem i 2-3 minuter i blötläggningsvattnet. Passera eller mixa. (jag kör först med mixerstaven och passerar det sedan genom en sil, funkar bra!) Koka upp vattnet till redningen. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten och vispa ner i det kokande. Ge det ett kort uppkok och vispa sedan ner nyponmoset och smaka av med honung/socker. [källa: risentas påse med nyponskal]

I söndags blev det en dubbel sats. Flaskorna är stoppade i frysen för att kunna tas fram när andan faller på. Det är trevligt med lite höststämning i köket och det tycker jag både nypon och äpplen ger.

Studentwok



Söndagslunchen bestod av en wok på vitkål, gul lök, morot och kassler i strimlor kryddat med vitlök, färsk ingefära, sweet chilisås och lite soja samt toppat med sesamfrön. Ris (och en oskarp bild!) till detta. Gott i sin enkel- och billighet. Det funkar ju egentligen att köra ner vad man har hemma; squash, paprika, haricot verts, broccoli, svamp, rödlök, purjolök t.ex. och proportionerna är ju egentligen inte heller så viktiga. Lycka till med improviserandet!

Vitkål...

...tillhör ju också kategorin "billigt och nyttigt" såhär års. I torsdags ställde jag mig och gjorde kålpudding. E är ännu mer förtjust i det än jag och jag tror faktiskt det var premiär för mig att få till den på egen hand. Vi brukar använda det här receptet och äta med potatis, lingonsylt och ibland, dock inte denna gång, brunsås. En sats räckte bra till både middag och två matlådor. Jag har ingen bild på själva puddingen, men väl på kålen... Bilderna är väl inte dirket av högsta kvalitet, min mobilkamera tillåter inte det, men det kan komma bättre längre fram.

Godis



Satt på labbet där jag gör mitt exjobb och läste igår. Så mycket lättare om man kan stoppa något i munnen under tiden. Jag försöker ju dock att inte äta så mycket godis och annat skräp - då är körsbärstomaterna en räddare i nöden. Då och då går de ju dessutom att få tag på till ett rimligt pris. I fredags betalad jag 8 kr för en ask på daglivs, inte dumt alls!
Någon som har några andra tips på godisalternativ?

Förkylningsfrukost



Förkylningstider och söndagsfrukosten blev förstärkt med både kryddor och vitaminer.

Fruktsallad ungefär som häromdagen, men toppad med lite müsli såhär till frukost.
Varm choklad (kakao, socker, mjölk) förstärkt med en halv röd chilifrukt som hackats och fått koka med för att sen silas bort. Till detta två smörgåsar (med bröd som vi fick med oss efter middagen hos m&p i fredags) med smör, grevé och röd paprika (fler vitaminer!).

Gott, även om chokladen blev aningen stark. Det är svårt att veta hur starkt det blir med de där frukterna helt enkelt...

Dagens lunch



Kokade ratatouille för någon vecka sedan, delade upp i en-portionspåsar och stoppade i frysen. Den franska grönsaksgrytan passar bra att göra såhär års när man kan få tag på paprika, squash, aubergine och tomater (fast konserverade funkar också) till rimligt pris.

Dagens lunch består av en portion ratatouille, en portion bulgur, ett hårdkokt ägg, lite kryddor och en kiwi!
Recept på ratatouille kan du hitta t.ex. här.  Min är lagad ungefär efter receptet i Nya Annas mat. En riktigt bra kokbok som nog går att få tag på på nätet eller i affären (särskilt på bokrean) till ett rimligt pris. Anna (Bergenström) är lite husgud i receptsammanhang i min familj, mycket gott finns det.

Varför blogg?

Efter att hört ett par olika vänner uttrycka hur tråkigt och svårt att få till matlagning är för dem väcktes idén till den här bloggen. Jag tycker att det är roligt och skulle så gärna vilja förmedla detta och kanske även få inspirera! Andra bloggtankar har också funnits tidigare, så vi får se var det bär av! Trevlig läsning!

Fruktsallad

Fruktsallad är ett bra sätt att få i sig lite extra av de där nyttiga vitaminerna. Kvällens version blev lite roligare med kardemumma, rekomenderas!

2 portioner
1 apelsin (jag brukar skära i filéer och pressa över saften från resten)
1 litet äpple
1 litet päron
15 gröna vindruvor
ca 1 tsk stötta kardemummakärnor

Ta bort kärnor och dela frukten i lagom stora bitar. Blanda med kardemumman och servera!


RSS 2.0