Sommarmat

Den fantastiska värmen gör åtminstone inte mig sugen på så mycket varm mat... Med undantag för ett par luncher har det varit väldigt mycket kall mat och väldigt gott. Här kommer ett urval från de senaste dagarna (någon varm kanske smyger sig med...) och lite allmänna betraktelser:

Fredag
Lunch: Bibimbamp från stället vid "den andra" tunnelbaneuppgången på KTH. Inmundigades i hettan på kårhusterassen tillsammans med diverse avgående och pågående kårmuppar. Roligt att få träffa efterträdare i fjärde led och roligt att så många verkade glada över att man kom. Tack för inbjudan L!
Middag: Räkfrossa på balkongen med räkor, aioli, rökta laxfenor och baguette i solen på balkongen. Inte dumt alls och en bra avslutning på veckan.

Lördag
Lunch: Hos mormor, vi lyckades cykla en bra väg och det känndes mycket närmare än vad jag trodde. Vi fick ljummen köttfärspaj och sallad. Och fika, såklart. Hon hade bakat goda kakor ur senaste apotekstidningen, men den hittar jag inte på nätet. Vi pratade, E fixade med datorn och så provlågs hennes spikmatta. Känndes så bra att vi investerade i en egen i söndags.
Middag: E gjorde potatissallad "på sin mammas vis" med filmjölk, makonäs, purjolök och senap och ja, potatis förstås. Vi åt den med riktigt goda ört- och viltkorvar som vi hittade i hyllan på Kvantum. E kan ha rätt, jag tycker bäst om korv som kostar över 100 kr / kg...

Söndag
Frukost: Varm macka och smothie på fil, mjölk, mango, en nektarin, hallon och blåbär. Tillräckligt varmt ute för att ätas på balkongen fast solen inte kommer förrän efter lunch.
Lunch: Gazpacho. Det var ju liksom gazpachoväder redan på lördagen...
Middag: Vi cyklade till parkteatern vid Åkeshovs slott, bara en dryg halvmil bort visade det sig. Baguetter med babagan*** (sån där aubergineröra som är svårstavad, jag gör det med bas från en fiffig konservburk jag har hittat på ÖoB, blir lite beskt och rökigt men riktigt gott), grillad paprika, mozarella, tomat, färsk timjan och salami. Sen hade vi gjort en sallad med vattenmelon och feta. OCH lite för mycket mynta. En skvätt olja, salt och rosépeppar var det också. Nästa gång blir det ingen mynta...

Ge blod

Diverse förkylningsssymptom, migränknarkande och allmänt dåliga ursäkter har gjort att det är rätt länge sen kallelsen till blodgivning kom. En gång om året får E och jag kallelser ungefär samtidigt, eftersom han får ge fyra och jag tre gånger. Då brukar vi försöka gå tillsammans. Och det blir alltid mycket krångligare med att få till det med tid. Men nu i eftermiddag är det dags. Marsch pannkaka!

Du ger väl också blod?
Annars är det bara att gå in här och leta upp närmaste blodcentral.
Ja, jag vet att det finns massa medicinska anledningar till att inte ge, men alla andra anledningar då...
Vi ses på blodcentralen!

Bad

Det är ju en av förträffligheterna med Stockholm som sommarstad, att man kan bada. Under uppväxten var det Smedsuddsbadet som gällde om det skulle vara sjö/havsbad i stan. Brunnsviken kunde man minsann inte bada i för där var vattnet jättesmutsigt... Jag tror att det kanske var så, men är glad att det är svunnen tid. Den här listan bekräftar ju att det finns många bra ställen och vattnet i Brunnsviken är ok. Vid Brunnsviksbadet tillbringade jag ett par timmar efter jobbet igår. Skön eftermiddags/kvällssol och podcastar av "Sommar" i ipoden. Årets första dopp (berätta inte för mitt gamla mellanstadiejag att jag inte badat förrän näst sista juni trots riktigt fint väder...) och sen kom E med middag. Räkrulle, som räksallad fast ihoprullad i en pizzabotten typ. Gott och ganska lagom på kvällen, även om det kanske kunde varit lite mindre dressing. Någon gång efter åtta cyklade vi hem genom Hagaparken - fantastiskt.


Cykelvecka 2 (vecka 26)

Cykelvecka 2 (vecka 26) med sträckor mätta på eniros kartor

Lördag: 0 km
Söndag: 0 km
Måndag: Jobbet-hem 7,5 km 
Tisdag: Hem-jobbet-hem 15 km
Onsdag: Hem-jobbet-hem 15 km
Torsdag: Hem-jobbet-Slussen/Medborgarplatsen-hem 21 km
Fredag: Hem-jobbet-Fridhemsplan-hem 16,5 km
Totalt på hela veckan: 75 km
Totalt sommaren: 129,5 km
Kollektivresor: 1 (Centralen-jobbet efter tågresa) (totalt: 2)

Sommar...

...eller möjligen jasmin eller annan blommande buske luktar det längs cykelvägen till jobbet. Otroligt härligt att få känna det på morgonen, för att gå längs flera av de större vägarna i stan är cykelvägen riktigt "naturig".

Balkongodlingar

Kryddlådan på balkongen lever sitt eget liv och det är ganska intensivt. Innvånarna är en franska dragon som överlevde från förra året, rosmarin som jag köpt på ikea, dill och kruspersilja som är uppdrivna från frö samt timjan, citronmeliss, gräslök, mynta och koriander från kryddisken på maxi för en månad sedan eller kanske snarare två. För att toppa detta har jag petat ner några luktärtor (som jag glömde bort att lägga i blöt först) i bakkant på den kanske 0,8 * 0,3 meter stora lådan. I fjol hade vi en salvia som tog över alltihop så någon sådan blev det inte i år... Det verkar finnas andra spekulanter på detta i år.

Egentligen trivs allt alldeles utmärkt (över förväntan jag valde ju snålvägen när jag köpte plantorna), möjligen att gräslöken känner sig lite hårt åtgången. Årets rookie är hur som helst myntan. Det var en ynklig liten kylskåpsplanta som jag petade ner och nu är den över halva lådan, i stark kamp med koriandern... Så nu är frågan: Vad gör man med mynta? Glada tips för de andra kryddkamraterna mottas också tacksamt då de växer snabbare än vi hinner komma ihåg att skörda. Vet inte varför det inte blev någon basilika, hittar jag lite överblivet utrymme ska jag skaffa en sådan också, det är ju egentligen godast.

Utöver detta utgörs köksträdgården av en kruka med sallad ute och tomat-, paprika- och chiliplantor som fortfarande bor kvar inne. Nu verkar ju värmen vara på gång så de ska nog snart få ta sig ut. Tomat och chili har jag drivit från frö, paprikaplantan är också från frö, men är uppdriven hos svärföräldrarna. Spännande att se vad som hinner bära frukt... Chilin (och kanske paprikan?) räknar jag med att man kan ha kvar i fönstret om inte sommarn blir tillräckligt bra. Tomat köpte jag den sort som verkade allra enklast (ska inte tjuvas) och med minst tomater (så att de ska ha en chans att mogna), ampeltomat hette den tror jag bestämt.

Bilder får det bli en annan dag.

Cykelsommar

Våra SL-kort slutade gälla förra fredagen och det blir inga nya förrens till hösten igen. Dels uppskattar jag cyklingen, men framförallt känns det väldigt ovärt att betala massa pengar just i sommar när vår huvudsakliga resväg, med byte från blå linje på centralen dessutom är avstängd. Alltså inleddes utmaningen cykel09 i lördags. Det blir helt enkelt cykel istället för de vanliga kollektivtrafikresorna så långt det bara är möjligt. Jag tänkte att det vore roligt att ta reda på hur många mil cykling det faktiskt blir under sommaren och därför tänkte jag försöka få till en veckovis sammanfattning här. Utmaning förresten, det mest utmanande hittills var väl i onsdags när kabinväskorna skulle med till jobbet eftersom vi skulle fortsätta med tåget vidare söderut på kvällen. Det visade sig dock gå alldeles utmärkt att sätta en sådan på pakethållaren.

Så, sammanfattning, cykelvecka 1 (vecka 25) med sträckor mätta på eniros kartor

Lördag: 0 km
Söndag: Hem-KI-Solna C-hem 8,5 km
Måndag: Hem-jobbet-F&S kungsholmen-Odenplan / Sveavägen-hem 18,5 km
Tisdag: Hem-jobbet-m&p-hem 15 km
Onsdag: Hem-jobbet-Sergels Torg-jobbet 12,5 km
Torsdag: 0 km
Fredag: 0 km
Totalt på hela veckan: 54,5 km
Totalt sommaren: 54,5 km
Kollektivresor: 1 (jobbet-centralen för vidare tågresa)


Snabb smallunch

[jag börjar bli hungrig så det får bli en micropaus i jobbandet med en kopp te och ett blogginlägg]

Uteluncher av olika slag är, åtminstone för mig, en riktig bov när det gäller onödiga kcal. Men hur huslig och planerande jag än försöker vara så är det inte alltid lätt ha en bra matlåda på lager. Lösningen är sånt som man kan ha på lut hemma/på jobbet, eller snabbt få tag på i affären. Under perioder då jag jobbat i hemtjänsten har man ju lätt passerat affären flera gånger om dagen och på torget i Solna Centrum finns dessutom en grym "frukt & grönt", då har det oftast blivit sallad (paprika, tomat, lök, sallad, äpple, gurka t.ex.) med en liten burk bönor eller kikärtor, pressad citron/lime och några skedar keso (gärna smaksatt) eller några skivor skinka/rostbiff/lax. Med sämre tillgång på affärer behövs enklare lösningar eller att man har allt hemma på morgonen. Hittade den här artikeln, fem riktigt bra tips tycker jag. Jag har iofs inte provat, men det låter mättande också! För de av er som inte jagar lagom många kcal så tror jag att det är alldeles utmärkt mat ändå, kanske kompletterat med lite extra bröd eller frukt!


Middag ute

Middag på restaurang behöver ju inte betyda fin trerätters, många riktigt bra restauranger finns det i budget-kategorin också. Mer än en sådan middag tillsammans med N dryftandes världens stora och små frågor har det blivit under vintern och våren. Vi har varit bland annat varitpå 4knop, Haga deli och så idag Sibiriens soppkök (roslagsgatan). 4knop flyttar mig direkt tillbaka till förra sommarens semester, Haga deli är nog enda stället i stan det köptes hämtpizza från under min uppväxt - den är riktigt riktigt bra. Valde "Chorizo" på soppköket idag vilket visade sig var ett gott och värmande val. Det var färsk chorizo, tomat, potatis, surkål och en rejäl dutt vinäger (och säkerligen en eller annan ingrediens som glömts bort) toppat med någon slags chiliröra. Man bör kanske uppskatta syran i kålen och vinägern för att uppskatta den, men gör man det var det grymt.

Innomhuspool

I fredags skojade vi om att det blev pool på terassen utanför kontoret av allt regn, men å andra sidan skulle det ju sitta fint om sommaren blir solig och varm. Vattnet rann dock undan relativt fort när det blev uppehåll. Nu vet jag vart det rann, idag är det nämligen pool innomhus istället. Någon snäll (väktare?) har lagt kartong på pölarna i helgen, men det känns ändå sådär... De på golvet lokaliserade datorerna verkar dock ha klarat sig.

Nåja, dags att ringa någon som kan reda ut det hela...
Tjipp!

Allmänna vårbetraktelser

Extremt dåligt har det varit med bloggandet, men nu känner jag mig peppad igen. Kul!

Efter en rätt tung vinter så har jag njutit ikapp med resten av världen under våren (vi struntar i att det nu är juni och nästan novemberväder så länge...). Några riktigt viktiga beslut och förändringar har det blivit, inte så lätt längs vägen, men himla skönt nu när man kan titta tillbaka på dem.

Kom till slut till beslutet att det med största sannolikhet inte är som ingenjör jag vill göra karriär. Ett rejält ångestladdat beslut, men så otroligt skönt när det väl var fattat. En känsla av att jag vill jobba med och för människor (kan väl finnas mer än en där ute som inte är sådär överdrivet förvånad över detta) växte sig allt starkare och om inget oförutsett inträffar, typ att resten av Sverige har kommit på precis samma tankar och har högre gymnasiebetyg än jag, blir det socionomutbildning till hösten för min del. Är otroligt taggad och peppad, vill bara se det där antagningsbeskedet först.

Som följd av ovanstående, och då kanske framförallt det faktum att mina 49 resterande studiemedelsveckor, kommer jag att försöka jobba mer regelbundet - troligen åtminstone varannan helg, vid sidan av studierna. Det ena ledde till det andra och tillslut, efter nästan tio år - varav åtta som ansvarig ledare, är det dags för en paus från scoutledarskapet. Det har gett så oändligt mycket genom åren och jag tror att med en paus har jag möjlighet att komma tillbaka vid något senare tillfälle och ha mycket att ge igen. Jag är så otroligt tacksam för alla fantastisk barn och ungdommar jag har lärt känna och fått följa och ledarkollegor som har stått ut i alla möjliga lägen. Lite sorgligt är det allt. Fick dock ett av de finaste tacken man kan tänka sig. När vi kom hem sent förra söndagen stod en korg med en snygg solros och fina grönsaker och en kökshandduk broderad med "Helena, tack för att du finns", man kan ju få tårar i ögonvrån för mindre... Fantastiska familjen N hade varit här och lämnat den och sommarhälsningar, en av de familjer jag verkligen har fått lära känna genom de här åren och kommer säkerligen följa de härliga barnen, alla är inte så små längre, på ett eller annat sätt även framöver. Det finaste av allt som ledare har varit att få se hur mina första "egna" juniorscouter har blivit vuxna och förståndiga 18-åringar och veta att någon liten roll i deras utveckling har jag faktiskt spelat. Otroligt!

Våren har på casa Lövgatan inneburit mer ekologisk mat, dels genom den ekolåda som kommit och kommer ungefär varannan vecka men också genom mer medvetna val i affären. Känns riktigt bra. Väldigt mycket färre plastkassar har vi också släpat hem och jag vill också tro att vi blivit bättre på att ta hand om våra rester.

En helg hos S & R i Sundsvall blev det i slutet av vintern, vi gjorde nästan ingenting och det var fantastiskt! S har skrivit om den [här]. I samband med det allra sista KTH-studentambassadörsuppdraget för min del hann jag med en eftermiddag och kväll hos A (& R) i Växjö i början av april - himla trevligt när sådana tillfällen ges. Förra helgen var vi till Loka Brunn på bröllop, en av E:s "vän till familjen"-kompisar gifte sig. Himla trevligt och otippat avslappnat - jag hade inte ens träffat brudparet innan men kännde mig varmt välkommen ändå.

Ett och annat restaurangbesök har också hunnits med. E och jag var någon gång på vårvinter på Shanti på Katarina Bangata. Mysigt och gott, även om den allra starkaste rätten nog var i starkaste laget även för E. I måndags firade vi hans födelsedag med  ett besök på betydligt mer närliggande Syffes. Grymt bra var det och troligen värt en resa även för de som inte bor i krokarna. Vi har provat brunch i Pampas och i Backstugan - bra på båda ställena, men det senare var strået vassare på det mesta och dessutom himla familjärt och trevligt. Dit lär vi komma tillbaka mer än en gång... 

Sommaren flyter på med jobb på KTH och en tvåveckors semester i mitten av juli. Tips på vad man borde göra i Riga och i Lettland i allmänhet mottages tacksamt. I övrigt blir det en sommar i cyklandets tecken. Blå linje går inte hela vägen till Centralen och ett kort känns då lite bortkastat, det blir en massa motion istället. Hoppas det inte ska regna i så många dygn till...


Kryddor från balkongen

Det fick bli temat på helgens lördagsmiddag.

Förrätt: Ceviche på räkor, charlottenlök, röd spansk peppar, pressad citron och lime samt koriander.

Varmrätt: Stekt rostbiff med salt- och timjanbakad färskpotatis och en sallad på  kokta slantar av morot, chevre, timjan och rostade solroskärnor.

Efterrätt: Fruktsallad på galliamelon och nektarin, med flädersaft och massor av hackad mynta.

Bortsett från potatisen var det matlagning på frihand - tacksamma råvaror. Trevligt att ha gott om tid att laga mat tillsammans och kunna dricka något gott samtidigt. Bloody Mary var det, som rätt så ofta, igår.

Bilder finns, men inte på rätt ställe just nu...

RSS 2.0