Hemtenta igen...

Vet ni hur svårt det kan vara att verkligen göra det man faktiskt borde?
Ungefär hur svårt som helst...
Då vet ni!
(det är den där sociologihemtentan som verkligen borde få sig en match...)

Julklappspåse large

Ett extra ljus i mörkret den här gråhösten har varit pocket&prassel-paketen, både att skicka och att få. Nu ordnar En bok om dagen även ett julklappsbyte. Jag har fått mersmakt så det är klart att jag hänger på. För att göra det lite lättare för min hemliga bokvän ska jag svara på ett gäng frågor och de kommer här, båda formulären i samma! En del information finns förstås i mina svar och de paket jag fick under hösten och under rubriken "bokhyllan" hittar man det jag läst på sistone och det som fanns i hyllan i början på hösten. En uppdaterad hylla kommer så fort tid finns!

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser? / * Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Jag är allätare, men läser helst inte SF, fantasy eller deckare. Sen har jag svårt för böcker där huvudpersonen är allt för pinsam/ljuger för mycket. Alla möjliga romaner men även biografier, trevliga faktaböcker, men helst inte alltför tungrott då jag läser mycket i skolan också. Jag gillar vardags-sverige-skildringar såsom svinalängorna och underdog, senast läste jag Karlstads zoologiska och den tyckte jag mkt om. Men som sagt det mest som är någorlunda verkligt brukar fungera. Letar efter något som kan kännas som en generations-roman för oss tidiga 80-talister, men det verkar som jag får vänta några år till...

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Astrid Lindgren förstås, men inte särskilt aktivt just nu och inga böcker jag önskar. Annars t.ex. Johanna Nilsson, men där tror jag att jag har/har läst allt. Anna Gavalda, men där har jag och har läst allt som finns i pocket.

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
På engelska, men hellre på svenska. Franska på barnboksnivå...

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, jag somnar bara...

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?

Nej, men om du skulle snubbla på "Konsten att vara Ela" av Johanna Nilsson så är min på villovägar och eftersom det är en absolut favorit så skulle jag gärna ha den...

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Står om det i inledningen här ovan.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Bildning, romantik och nya erfarenheter i största allmänhet. Äventyr är för läskigt (även om Robinson Cruse var en av mina absoluter under uppväxten, men den är väl inte så läskig?) och hjärngymnastik för jobbigt när jag läser för avslappning. Jag uppskattar om jag någorlunda kan identifiera mig med huvudpersonen vilket ofta gör att det är flickor/kvinnor mellan 10-40. Inte så nog alltså...

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Om det finns en bra bok i någon av genrerna som jag "bannlyste" ovan som verkar stämma in på mig i övrigt så skulle det vara intressant. Annars så skulle jag gärna läsa något mer (har läst Mandelkärnan) av Ingrid Alfvén, men i grunden så uppskattar jag allra mest att bli överraskad.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Utöver det som nämnt ovan så skulle jag bli riktigt glad om jag fick "Kan du säga schibboulet?" av Marjaneh Bakhtiari, gillade verkligen hennes första bok.

* Vad gör du helst på fritiden?

Hänger med sambon E, vänner och familj. Slösurfar, tränar och lagar mat. Skulle vilja vara bättre på att komma ut i naturen, gammal scout som jag är...

* Samlar du på något?

Nej. Jag är alldeles för dålig på att hålla ordning för att kunna ha några samlingar. Bokmärken och lejon var det dock under uppväxten...

* Favoritfärg?

Egentligen rosa och lila. Fast inte inredning (även om jag hade nästan uteslutande rosa saker i mitt badrum i första egna lägenheten), där smäller nog blått och rött högre.

* Teve-serier som du uppskattar?

Tittar extremt lite på tv, ser i stort sett bara några enstaka nyhetssändningar och en massa sport. Det är liksom OS som ger valuta för pengarna för tv-licensen. Tre kronor följde jag när det gick (vi pratar ~15 år sen) och en massa andra eftermiddagssåpor på 90-talet... Skärgårdsdoktorn och Solbacken avd E, men det är kanske mer 2000-tal?

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Ah. Ännu svårare. Jag är den som somnar mitt i filmerna. Men lite som böckerna, gärna svenskt och gärna inte läskigt.

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Te, det mesta är gott nuförtiden. Gärna löste.

* Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad. Fast (tyvärr!) slinker det mesta ned. Jag tycker inte om cola-smakande saker...

* Stjärntecken?
Lejon, men tycker de är coolare som djur än som stjärntecken.

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Nej. Jag avskyr inte och tror min bokvän om att kunna hitta på något bra.

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Användbara fina saker eller något ovanligt till matlagning/köket (eller vänta det är ju användbart...)...

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nopp.

Inte november överallt...

I vårt köksfönster står fortfarande de 4 tomatplantorna som huserat där hela sommaren. De är väl inte så vackra, men de ger fortfarande tomater och mång dessutom. Sen de började göra sig av med en del av bladen verkar det dessutom som de har mer energi till tomaterna som blir mkt större nu än tidigare. Skoj men rätt konstigt!


Äntligen paket!

Så kom det då tillslut mitt sista Pocket och prassel-paket. Jag hade nästan börjat misströsta, men idag låg äntligen avin på dörrmattan - och vilket bra paket sen! Det innehöll två böcker Utan en tanke av Lotta Thell och Saknad av Karin Alvtegen. Den första har jag inte hört talas om, men den verkar intressant - det här med behandlingshem och liknande kommer vi in en del på i skolan. Den andra har jag hört namnet på och jag tror även jag har läst något annat av författaren även om jag inte kan komma på namnet just. Jag tror att den boken blir alldeles utmärkt just för att det är en som jag inte hade valt själv, ska bli spännande att läsa! Dessutom innehöll paketet en påse Taco-kryddmix, två dubbelcenter (varav en med mintsmak, vilket jag inte har provat då jag fastnat helt för plopp saltlakrits och köpt den istället så det ska bli spännande att prova!) och världens finaste strumpor med kor!

TACK så hemskt mycket kära bokvän!
Jag har försökt luska ut vem du är, men jag är inte säker så jag vågar inte gissa... Hur som helst har dina paket lyst upp min höst och jag hoppas verkligen att du också har fått bra paket. Fritt fram att avslöja sig nu alltså!



Imorgon kväll...

...äter vi middag här och sen kan vi faktiskt pricka av alla de tre nominerade i budgetklassen i årets upplaga av Gulddraken. Råkultur har ju redan omnämnts här i bloggen, Ramen Ki-mama är en gammal favorit som hängt med flera år, även om det är ett tag sen jag var där nu. Mysigt när det är kallt hur som helst.
I fjol var det söderdominans, åtminstone i budgetkategorin, kul att det är restauranger norr om Slussen i år.
Restaurangtips?

Äppel- och morotsmuffins

Till gårdagens kvällste blev det varsin sån här, tänk vad mycket bra man kan hitta i frysen. Muffinsen bakades någon gång tidig höst när vi, som alltid, hade ett halvledset äpple som behövde användas. Roligt att skålla för muffinsbak och på köpet blev vi av med lite gammalt vetekross. Detta utan att muffinsen kändes övernyttiga på något sätt, de är, även efter frysning, saftiga och goda med lite tugg i.
Vad gör ni av ledsna äpplen?

Det där med halvfabrikat...

Såg färdig raggmunkssmet när vi var på Maxi senast. Men hallå, det är ju helt galet. Här kan du läsa både om det och hur enkelt man kan göra egen smet. För raggmunk är gott, riktigt gott.

Nöjd

Jag är så glad att jag vågade. Vågade släppa det krampaktiga greppet om KTH-studierna och gå vidare. Nu känns det som jag har hamnat alldeles, alldeles rätt. Utbildningen engagerar mig och huvudet får jobba med sådant det är bra på. Jag kommer aldrig att bli världens flitigaste student, men att det är intressant räcker väldigt långt. Jag blir så glad när resonemangen bara får flyta på och inte fastna i någon olösbar diffrentialekvation.

Dessutom är det socialt bättre än jag ens vågat drömma om. Klassen är himla bra och det är faktiskt riktigt roligt att lära känna nya människor. Roligt och utvecklande. Egentligen bara en sak som är tråkig och det är att S, som var den jag snabbast kom närmast, inte fortsatte med oss utan började jobba istället. En himla bra tjej som jag ska se till att hålla kontakten med hur som helst.

Det är en spännande process, den här med att lära känna nya människor. Fram till nu i höst var mina FB-vänner folk som jag känner sen ett tag eller kännt tidigare i livet. Klassen har inneburit en grupp som jag faktiskt lär känna allt mer via just FB. Det blev vårt "uppehållsrum" under hemtentaskrivandet och på ett himla avslappnat och peppande sätt. Bara positivt faktsikt!

Måndagsmiddag

När jag fick de fina randiga strumporna så fick ju E en fin randig pumpa av min mor. När han fick den var den grön med gula ränder, igår var den dock gul med gröna ränder men annars intakt. Intakt höll den också på att förbli för skalet var nästan hårt som pansar, men tillslut kom jag igenom det och kunde skära pumpan i bitar.

Bitarna körde jag i ugnen tills de blev mjuka (typ 30 min) och sen blev det någon slags rostad pumpasallad av alltihop. Fast jag pytte linserna mot tärnad grön paprika och salladslöken mot en bit finskuren purjo och sesamfröna var helt enkelt slut, så dem fick vi vara utan. Det hela blev alldeles utmärkt gott, men pumpan kräver verkligen ordentligt med kryddning.

Rätten hade nog kunnat stå för sig själv med en bit bröd eller något sådant till, men jag hade faktiskt kommit ihåg att tina fisk under dagen så det blev någon slags fiskpannbiffar till det hela. Själva handlagen är som burgarna i det här receptet. Jag tog 160 g lax i småbitar (de minsta bitarna som blir kvar när vi köper hel lax och rensar/styckar själva brukar jag lägga i en påse i frysen för den här typen av tillfällen), det hade självklart gått bra med större bitar också, en hajmalfilé, ett ägg, en liten skvätt matlagningsgrädde, typ trekvarts tsk salt och rejält med paprikapulver och körde alldeles kort i matberedaren. Smeten gick sen lätt att steka i lite fett i teflonpannan och eftersom det är lax som är ganska fet i så kan de steka rätt länge utan att bli torra. 11 st pannbiffsstora gyllene små biffar blev det. De passade utmärkt till dressingen till pumpasalladen (och salladen också för den delen).

Måndagslyx var sen att få avsluta kvällen med te, lite för gamla pepparkakor och lagrad gréveost. Inte dumt alls...

Läsning de kommande veckorna


Golonka

Under en diskussion med min gamla grundskoleklasskompis T på FB lovade jag i ett svagt ögonblick att prova på Golonka. Golonka beskrivs, enligt svenska wikipedia, som en polsk variant på fläsklägg, så varför inte tänkte jag. I utbyte lovade hon att prova på att göra seitan (som jag skrivit om tidigare). Att hitta ett recept på denna anrättning visade sig dock vara lättare sagt än gjort, inget rakt och enkelt trillade ut från google så jag lät projektet vila, tills någon gång i förra veckan då det dök upp ett golonkarelaterat meddelande i News feeden på samma FB. Herrarna I & J m.fl. (?) hade lagat rätten till en polsk kulturkväll de haft hemma. I brist på recept hade de med hjälp av bland annat en youtube-film skapat ett. Receptet publicerade J snällt som en note. Jag visade E och han köpte hela konceptet och det hela slutade med att E gjorde allt jobb medan jag jobbade i lördags och det enda jag behövde göra var att avnjuta det hela. En trevlig uppgift, för det blev riktigt gott! Lite revbensspjällskänsla och med trevliga grönsaker till. Vi kommer säkerligen att laga det igen, kul att använda fläsklägget som styckningsdetalj. Så här gjorde J och så gjorde således E också:

Golonka
Receptmakare: Johan Fagerhem

Ingredienser:
1,5 kg Fläsklägg med ben (svinstek går också bra)
2 Morötter
1 Rotselleri
1 Palsternacka
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
5 dl surkål
1 tärning köttbuljong
3 dl öl
l mellanstor bit ingefära
0,5 dl honung
2 lagerblad
ca 10 hela svartpepparkorn

Lägg köttet i en kastrull och fyll på med vatten och hetta upp med en tesked salt. Skumma av regelbundet tills skum slutat formas.Låt surkålen rinna av under tiden.
Skala och skär rotsakerna och lök i bitar (storlek soppa ungefär). skala vitlöksklyftorna och krossa lätt med sidan av en kniv, krossa även svartpepparkornen lätt.
lägg i grönsaker, pepparkorn och lagerplad i grytan med kött. Dra ner värmen och låt puttra i 1½ timme.

När surkålen runnit av, lägg den i en annan kastrull och fyll på med vatten så det täcker, låt koka upp snabbt och låt sedan rinna av igen.

När köttet nästan kokat klart, häll öl i en kastrull, skala och riv ner ingefäran i detta, i med honung och buljongtärning och värm upp tills allt har löst sig fint.

Täck botten av en ugnssäker form med surkålen. Lägg det kokta köttet ovanpå och sprid runt de kokade rotsakerna.
Häll på öl-skyn över hela formen.
Låt stå i ugn i 180 grader i en timme.

Servera direkt. Öl är rekommenderad måltidsdryck.


Skriet från Kärnfamiljen

Boken är skriven av Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjöö Rappe och har underrubriken "Om hur du blir kåt, glad och jämställd".  Jag tillhör inte direkt målgruppen för boken då jag inte är småbarnsförälder, men eftersom jag läst en del annat av en eller båda av författarna tidigare, bland annat "Diagnos Duktig", och uppskattat det så slog jag till ändå under en av Bokus-rundorna. Jag tycker att jämställdhet är intressant och funderar en hel del över det och tror mig absolut ha en del behållning av den trevliga och lättlästa boken. Inte så att jag håller med om allt, men i grunden så gillar jag författarnas recept på det hela. Hur det blir i verkligheten återstår att se, till dess låter jag boken vila i bokhyllan och lånar glatt ut den till småbarnsföräldrar och andra som är nyfikna. Och om den dagen kommer när vi själva har småbarn så ska jag nog se till att E läser den också!


Rädda Felix

I mitt andra PoP-paket fanns en bok från min önskelista, Rädda Felix av Helena Richardsson. Boken är självbiografisk och handlar om den kamp det kan vara att ha ett dödssjukt barn och ytterligare ett som riskerar att bli sjukt. Det handlar om Helenas och makens kamp för att få ett HLA-identiskt syskon till Felix för att på så sätt kunna rädda hans liv, för att ska slippa storebrors öde. Boken är rapp och intressant, om man nu tycker att det är intressant med hur det svenska samhället i allmänhet och vårdaparaten i synnerhet kan fungera och inte fungerar, och det tycker jag varför den passade mig bra. Jag tar mig snabbt igenom den och skrattar och gråter längs vägen, men, och det är ett ganska stort men, den lämnar en med ett stort frågetecken. Vad händer egentligen sen, när syskonet föds och livet fortsätter? Kanske får man inte veta, sen har liksom inte kommit så långt än, men förhoppningsvis går det så bra det kan för familjen och förhoppningsvis kommer det en bok även om detta. Välskrivet och läsvärt!


Anteckningar från en liten fiat

Efter en hel del runtsläpande tog jag mig tillslut igenom boken. Inte för att den på något sätt är dålig, den är smårolig mest hela tiden, men den känndes lång och kanske var det inte heller riktigt något som drog handlingen framåt, ni vet , något sånt där som gör att man måste läsa en sida till och en till... Historien om Piotr och hans kamrater och deras bilresa i Polen kan nog bäst sammanfatas som rolig och läsvärd, men lite tunn. Författarens (eller kanske snarare pseudonymens om jag förstått saken rätt) första bok "Hjälp jag heter Zbigniew" vill jag minnas som snäppet bättre så om du bara ska läsa en börja med den!


Rödbetsbröd

Vi har fortfarande massa rödbetor kvar från de leveranser vi fick från E:s föräldrar, trots att jag tycker att jag mest bloggar om rödbetsrecept... Jag gillar verkligen, verkligen rödbetor, men nu var det några som börjat bli lite mjuka och tråkiga och behövde bli tillagade. Jag började googla på rödbetsbröd igår och fastnade på det här och på kuppen hittade jag en ny blogg jag absolut kan tänka mig att besöka igen. Verkar inte som vi kör samma grönsakslådor, men utbudet är ju ungefär det samma... Brödet blev både fint och gott, åtminstone nygräddat med smör. Jag gjorde ungefär som receptet, men hade inte så mkt solroskärnor hemma så hällde i lite linfrö också och sen toppade jag med sesamfrön, det kan ju liksom aldrig bli fel. Gott bröd och färre ledsna rödbetor, en win-win-situation skulle man kunna säga.

RSS 2.0