Veckomatlista vecka 5 2010

Trattkantarellrisotto med torkad skinka och kokt broccoli
En ”allt-finns-hemma”-middag. Bara komma ihåg att lägga en ordentlig näve trattisar i blöt på morgonen. Risotto med gul lök, vitt vin, trattisar, kycklingfond, risottoris och lite lagrad ost.

Aubergine och fläskkött i ”spicy garlic”-sås med ris
Det finns en påse med sås som jag köpte i någon asiatbutik i höstas och på den finns det ett recept som jag tror funkar att följa ungefär. Jag får blogg om rätten i efterhand...

Vegetariska pad thai
Jag tänkte något i stil med den här. Tofu spontanköpte jag igår och efter lite rundsurfning känns detta som en bra receptskiss.

Soppa & pannkaka
Som det låter. Tänker att soppinspirationen kan få komma flygande!

Tonfiskbiffar med bulgur och kall sås
Jag tänker mig något inspirerat från det här. Tonfisken vi har hemma är dock i olja, men det borde väl kunna gå ändå tänker jag. Till det blir det bulgur och någon trevlig kall sås eller salsa.

Flitiga Lisa
På onsdag ska vi till Stockholms hotell- och restaurangsskolas restaurang Flitiga Lisa vid Globen med svågern, svägerskan och deras barn. En julklapp från oss till dem och av erfarenhet vet vi att det brukar vara både gott och trevligt. Förhoppnigsvis funkar det helt okej med barnen också, om inte annat är middagstiden, kl 17 (man kan komma fram till 19 tror jag), barnanpassad. 

Efter bowling-middag
På lördag ska vi spela (?) bowling med P&I och man kan väl tro att det blir någon slags gemensam middag efter det, hur och vad återstår att se.


Två nya soppfavoriter

Har mest av alla matbloggar på sistone hängt på 2009:års vinnare av matbloggpriset www.pickipicki.se och mycket inspiration har det också blivit. E var inte övertygad om soppans förträfflighet som mat när vi träffades, men han är omvänd även om det finns bättre och sämre varianter. En bättre variant, som vi hunnit med trots matlistorna, var denna tomatsoppa med pasta (vi tog risoni) och räkor. Superenkelt och väldigt gott. Efter den måltiden stoppade jag räkskalen i en påse i frysen för framtida behov (det är sånt man inte ska berätta om när man klagar på att det inte går in mer i frysen misstänker jag...). Behovet uppstod i lördags när vi hamnat i fullständig otakt med maten och behövde ett ordentligt mellamål. Även här inspirerad av pickipicki-Tina kokade jag soppa på räkskalen med vin, mjölk, grädde, mjöl och hummerfond och serverade med varmamackor på diverse smårester. Inte dumt alls det heller!


Veckomatlista vecka 4 2010

Ännu en lite sönderhackad vecka, eller kanske inte sönerhackad, men E är hos sina föräldrar fredag-söndag och jag ska vara hemma och jobba, ensammatlagning är inte riktigt samma sak och svårare att planera...

Hemgjorda hamburgare
Någon i hushållet, det var inte jag, hoppade glatt upp och bakade rosenbröd till vinterstudiofrukosten (jag gick dock snällt ut och handlat pålägg och juice) i söndags och av den andra halvan deg blev det hamburgerbröd. Perfekt måndagsmiddag blev det med hemgjord dressing, ost, grönsaker och så förstås hemgjorda hamburgare. Helt utmärkt lunch som kalla blev de sen dagen efter.

Kikärtscurry
Inga färska tomater eller färsk spenat hemma, men väl konserverade tomater och djupfryst spenat och en alldeles utmärkt god, värmande veg-gryta. Jag var för slö för att göra några naanbröd, men crème fraiche och mango chutney fanns det iaf att toppa med!

Kycklingklubba med bulgursallad

Julkorv, potatismos & rödkål

Ensamhelgen bjuder troligen på någon fiskrätt och någon annan innovation ur det som finns hemma, möjligheterna är näst intill oändliga!

Veckomatlista vecka 3 2010

Slarvvecka, eller kanske snarare bortbjudenvecka. Vi åt två middagar tillsammans hemma; den ena kan jag inte komma på hur mycket jag än försöker den andra kommer nedan. I ensamhet, när den andra var ute, fick vi också varsinn pytt-i-panna-middag med köttrester från söndagen innan.

Veckans nyhet blev Kålrot på asiatiskt vis serverad med nudlar. Detta innebar premiär för två nya livsmedel; dels de små torkade räkorna och dels seitan. Räkorna smakade bra i rätten och gav doftmässigt både E och mig semesterminnen från förra sommarens besök vid Bretangeska hummerbassänger. Seitanen tillverkade jag själv tidigare under dagen. Det var barnsligt roligt att tvätta degen och få ett enda glutennystan kvar, jag var helt facinerad och resultatet var över förväntan. Kommer absolut att experimentera mer med det vi tillfälle!

Veckomatlista vecka 2 2010

Wienerkorv och potatismos
Precis vad det låter som. Kokt korv och potatismos, inte fy skam på något sätt!

Fiskgratäng
En av rätterna jag aldrig lagat förut och sprits fick jag i julklapp av mormor så nu skulle det även kunna bli spritsat mos. Kombinerade ihop några recept ur en av husbiblarna; Annas mat. Tinade torskfiléer ugnsbakades med lite vin till nästan klara. Runt dem spritsades en krans med potatismos (vi gjorde extra mycket till korven, blandade det med lite extra mjölk, kryddor och ett ägg innan gratängtillverkningen) och sedemera även små toppar och alltihop täcktes av en vitvinssås med hummerfond i och lite ost. Utmärkt gott blev det och väldans kul att spritsa potatismos var det också!

Korngryn och fläsk
Det här är nog det första E tänker på när han ser skinspad. Alltså var det sparat trots att ingen av oss gillar dopp i grytan. Korngrynen kokas som en risotto där man spär med skinkspad (vi fick komplettera med buljong) allteftersom, en hackad lök eller två ska också få följa med och på slutet (efter en ganska lång stunds rörande) så ska man smaka av lite sirap. Till denna (gröt-)anrättning serveras stekt fläsk och lingonsylt. Alldeles utmärkt gott tycker jag även om jag inte är riktigt lika lyrisk som kocken. Tre uppsättningar till har vi i frysen

Pasta m sås
Veckans pastamåltid blev med en tomatsås som är svärmors recept ursprungligen. Det är mellangrädde, chilisås, torkade basilika & citron och sen ska det redas av lite och toppas med stekt bacon. Receptet finns inte i närheten just nu, men det är gott så det kan säkert dyka upp någon annan gång.

Söndagsstek m tillbehör
Mina föräldrar kom på besök och det blev en rostbiff/nötstek (vi var inte riktigt säkra på vilken vi gjorde), med sås, potatis och haricot verts. Gott, även om det kanske framförallt var efterrätten som var min favorit; marängswiss på hemgjorda maränger:-).


Veckomatlista vecka 1 2010

Egen Bibimbamp
Upprinnelsen till denna rätt var ett gammalt huvud med salladskål som bott i kylen länge. Av den gjorde E en förenklad kimchi och sen följde vi de allmänna instruktionerna på den mycket fina hemsidan www.kimchi.se och resultatet blev, trots att vi inte fick tag på rätt chilipasta, alldeles utmärkt. Kommer garanterat att lagas igen!

Stenbakad pizza med rödkålssallad
Det blev ett första test med bakstenen jag fick i julklapp, himla fina pizzor blev det på den. Julskinka och rödkålssallad kanske vitnade om den nyss passerade julen, men vad gjorde det. Risken är överhängande att det blir pizza ofta framöver...

Ljummen sallad med brysselkål
Blev utmärkt gott och fick mig dessutom att få ändan ur och köpa ett paket quinoa igen, det var ett tag sen

Spagetti med grönkålspesto
Lika lätt som det låter. Efter att ha surfat runt lite bestämde jag mig ändå för att göra på mitt eget sätt. Jag repade grönkålen och förvällde den lätt. Därefter stoppades den i matberedaren tillsammans med pinjenötter (hade glömt att vi hade hemma), hasselnötter (för att dryga ut, plan b hade varit solrosfrön - borde väl funka för allergiker!?), vitlök och parmesan (den var på väg att lämna kylskåpet på egen hand, men kunde hindras och skäras rent) och hackades ordentligt smått. Därefter tillsatte jag rapsolja (finsorten!) till lagom pestoig konsistens. Nykokt pasta till!

Fiskburgare m ungsrostade grönsaker och någon slags sås
Fiskburgare mixade jag, ganska snabbt i matberedaren, ungefär som jag brukar på små laxkrafs-bitar från gravningen före jul, en hajmalfilé, ett ägg & en skvätt grädde. Kryddade med salt och med det vi tror är fiskkryddan av de olika kryddorna som svågern & svägerskan gav oss efter en Istanbulresa i fjol. Steker sen sånna på medelvärme tills de stannar och får fin färg. De ungsrostade grönsakerna blev ett gäng halvledsna betor av olika slag som hängt mer eller mindre länge i kylen, morot och rotpersilja. För att vi inte skulle behöva ha någon kållös måltid så toppade vi det hela med varsinn rejäl sked med grönkålspesto. Gott!

Om det är klimatsmart eller korkat att äta kål alla veckans dagar låter jag vara osagt, men med sådan variation blev det faktiskt nästan inte ens tjatigt...


Back on track...

Det hinner hända en hel del på sex veckor och ingen direkt idé att försöka sammanfatta, men det kommer säkert små glimtar här och där. Nytt år innebar inte ny termin för min del utan 1½ veckas tentaplugg innan det blev  några lediga dagar och sen ny termin. Nu är även den i full gång, vilket känns bra. Avslutar KTH-jobbet den här veckan, vilket betyder att det med största sannolikhet (om det inte dyker upp något annat spännande) bara blir ett extrajobb den här terminen - mer flexibelt eftersom jag troligen kan jobba mer när jag har mer tid och vice versa istället för 10 h varje vecka som det andra varit. Jag är positiv även om det varit bra och bekväma pengar... Förhoppningsvis leder det till lite mer tid för annat.

Det av årets projekt som jag hoppas kommer synas mest i bloggen är matlistorna. Veckomatsedel är ju himla inne och finns i var och varannan blogg. Vi har diskuterat det fram och tillbaka här hemma och slutsatsen blir att vi försöker att göra en lista för veckan som kommer på söndagen, men utan att säga att det blir något specifikt just på tisdag... Ordentliga listor gjordes också för vecka 1 & 2, förra veckan och till viss mån även den här blev sönderslagna av en mängd andra aktiviteter. Tänkte dock att ni skulle få de tidigare retroaktivt tills jag är ikapp. Håll till godo!


RSS 2.0