Otyg

Det här att det inte kommer tidning på en del röda dagar det är inte riktigt okej tycker jag. Tror ni man kan be att inte få några tisdagar istället i utbyte?

Höstigast av allt?

Vi avslutade hyrbilshelgen med ett stopp på Willys för bunkring av tunga saker, typ pasta, konserver och tvättmedel. Sånt där som våra armar blir så långa av att bära hem. En tur på frukt och grönt-avdelningen blev det förstås också. Där låg det kastanjer och ropade att det minsann är sånt man ska äta såhär års. Inget jag har någon vana av, trots de barndomsår som tillbringades nära Frankrike men mamma serverade det väl hemma någon gång. Hur som helst, rostade fick det bli. En ugnsform fylld med grovt salt, ett kryss i toppen och så in i ugnen (temperatur och tid kan du googla fram eller slå i en vanlig kokbok). Plättlätt. Rörde smör med lite citronsaft och toppade med lite extra flingsalt och serverade till. Varmt om fingrar (och tunga om man är glupsk, vilket vi är båda två i det här hushållet), men mysigt och gott som kvällsmat efter en välmatad helg hos E:s föräldrar. Prova du med!

Ekologiskt godis

Hos Hermans ekohandel hittade jag en sorts godis, som trots att det inte innehåller någon choklad, föll oss på smaken här hemma. De fantastiskt fina geléhjärtana från Sjölunda gård. Inte dumt alls, inte nyttigt heller, men i lagom mängd kan man äta allt.


Saltå kvarn

Vi åkte söderöver med hyrbil för ett par veckor sedan för att firar E:s pappas 60-årsdag. Oftast åker vi tåg, men den här gången var det smidigare med bil. Weekend-priset på OKQ8 gäller om man hämtar bilen efter 12 på fredagen och lämnar den före 12 på måndagen. Alltså lämnade vi Solna vid 12 på fredagen och då hade jag tiggt till mig ett lunchstopp söder om stan, vid Saltå kvarn. Gillar deras produkter och tänkte att då borde caféet ha potential.

Det var alldeles utmärkt. Jag åt quinoasallad med kallrökt lax och lite andra tillbehör och E en varm getostmacka av något slag. Fantastiskt gott var det och mysigt att sitta och blicka ut över vad vi gissade var Saltån, och utan en tanke på att vi var så nära E4:an. Ett stopp i butiken för inhandling av bulgur (deras bulgur är bättre än all annan vi stött på och här fanns den i storpack) och vit balsamvinäger hann vi också med innan vi fortsatte. Rekommenderar verkligen caféet, billigt var det väl inte - vår lunch med kaffe gick på 200 kronor, men å andra sidan oändligt mycket trevligare än de många vägkrogarna.


Randigt

En del saker är mammor särskilt bra på, lite extra träffsäkra sådär. Min mamma köpte de här fantastiskt fina strumporna på marimeko när hon och p var där förra veckan. Världens finaste färger! Sen tänkte hon att E också skulle få något randigt, så han fick en randig pumpa.

Andra gånger är mammor särskilt hopplösa, men nu struntar vi i det och njuter av de lila strumporna istället.


Prisskillnad

Min far läser inte väldigt mycket, men är väldigt duktig på att läsa nobelpristagare. Genom den förtidiga farsdags-middagen igår hann jag också ge honom Herta Müllers Hjärtdjur i present innan han hunnit få tag på den själv. Alldeles fullt av den har det funnits på de akademibokhandlar jag varit inne på de senaste dagarna och det är väl ingen större grej att betala 75 kronor för en så aktuell bok även om det är saftigt för en pocket. Så jag var (och är fortfarande) nöjd med mitt köp. Hängde runt på bokus idag på förmiddagen och beställde bland annat bok till det sista Pocket och prassel-paketet jag ska skicka, ett gäng andra som jag var sugen på slank väl kanske med i beställningen också (Karlstads zoologiska och Skriet från Kärnfamiljen bl.a.) plus några som E ville ha. Vet ni vad bokus (som i botten är samma företag som akademibokhandeln) tar för Hjärtdjur? 44 kronor. Jag betlade alltså 31 kronor, eller 70%, mer för att få köpa boken i en affär. Nog för att jag tycker att många akademibokhandlar är trevliga, men så trevliga kanske de inte riktigt är...

Höstmat

Det är mycket rotsaker och kål nu. Väldigt mycket, men vi gillar det båda två så vi klagar inte.

De senaste ekolådorna har bjudit på himla fin grönkål. Grönkålsfantasin är dock inte så bra, tips emottages tacksamt. Båda gångerna har det därför slutat med en enkel, men väldigt god soppa. Jag har börjat med att fräsa en hackade gul lök och under tiden sköljt och repat grönkålen. Därefter har jag fyllt på med den, vatten och buljong (jag kör ett himla gott lantbuljongpulver för tillfället) och låtit det koka ganska länge (15-20 min), man får prova lite när kålen verkar klar. Därefter har soppan fått gå en match mot stavmixern, fått lite grädde, en mjöl-smörkula och ett sista uppkok. Fantastiskt enkelt och gott!

I helgen, när jag jobbade, stod E för matlagningen. Lördagen bjöd på kålpudding. En blandning av det här receptet och hur han tycker att kålpudding ska vara. Vi åt med den hemkokta lingonsylten, och eftersom det gjordes på ett kilo köttfärs blev det ett antal portioner att ha som matlåda i veckan och frysa och äta senare. I söndags blev det en något modifierad variant på rotfruktstårtan i senaste arla-foldern. Vi åt med lite skinka till, utmärkt gott. Eftersom E är bättre på att tänka efter före än jag behövde vi bara göra rent en plåt, inte hela ugnen efter den läckande springformen...

I måndags var D här och spelade spel med E. Jag lagade mat. Det blev borstj, vi har fortfarande en del rödbetor kvar av de vi fick från E:s föräldrar i september. Vi gillade alla tre soppan, ett trevligt recept! Som tillbehör åt vi smördegsstänger med ost och sesamfrö. Smördegsskivorna hade bott i vår frys lite för länge (sen nyår?), men klarade sig bra. Hushållsosten som jag köpte i allmän upprördhet över vad dyr all inte så fet ost är hade vi tröttnat på sen länge och den hade sett bättre dagar så jag hackade den i matberedaren och toppade det hela med sesamfrön för lite mer smak. Matberedaren är ju bästa vän när det gäller att laga rotsaksmat, I like! Efter soppan åt vi fruktsallad, en bra lösning när frukten också haft bättre dagar men fortfarande är helt okej. Fruktsalladen toppades med rostad kokos, inte dumt det heller.

Igårkväll var m&p här på en förtidig farsdags-middag. Jag tänkte rotsaker och pappamat så det slutade med att vi bjöd på rotmos och köttkorv och diverse senap. Utmärkt gott och p var mycket riktigt nöjd. Till efterrätt blev det vaniljglass med varm hjortronsylt, då tror jag E var mest nöjd. Rotmoset gjorde vi enligt recept ur vår kokbok, inget krångligare.

Kylen är dock fortfarand halvfull med diverse rotsaker och vitkål. Några tips?

Hemtentafrukost


Brevlådorna

Det här inlägget har fått ligga och trycka för att inte avslöja när jag skickade iväg mitt PoP 2-paket. Hur som helst, nu borde alla paket i den här omgången vara postade så nu får det komma... Jag skulle helt oskyldigt posta min ganska välfyllda gröna posten-påse i storlek m. En del brevlådor försvinner ju helt just nu, andra byter tömningstider och lite så. Sen tidigare vet jag att man måste ha den större sortens lådor för att få in sånna där paket, men de av den sorten i min närhet skulle inte försvinna. Däremot hade de också blivit utbytta, till någon ny, halvstor sort. En sort där det är en sån där begränsning så man inte får in så mkt mer än vanliga brev. Den gröna påsen fick snällt följa med mig till skolan, vidare till jobbet och även på träning innan jag fann rätt sorts låda (den där som är låda ända ner till marken) och kunde posta den... Och den stackars bokkompisen fick nog vänta en dag extra p.g.a. detta...

Det finns sånt som inte följt Darwin

Till dessa hör ju helt klart visdomständer. Det är ju klart bra med tänder om de fungerar, men tänder som växer åt fel håll och så långsamt att det ständigt blir inflammerat runt omkring faller inte inom kategorin bra tänder. Två togs bort redan för två (tror jag) år sen, en tredje ryker idag. Den fjärde får nog vara kvar, men den har inte så mycket jobb att göra då den inte har någon kompisa att bita mot. Ska mest bli skönt att bli av med den, förra gången hade jag inte ens ont efteråt så jag är lugn som en filbunke. Och blir det hemskt läskigt får jag väl ropa på mamma...

En annan punkt där jag inte är helt imponerad av min kropp är det där med funktionella fötter. Alltså, de funkar ju bra att gå på och så, men ständiga skavsår, sprickor, pronneringar och framförallt knölar gör det inte roligare. När jag ändå snurrar runt bland vårdinrättningar ska jag idag också en sväng till husläkaren för att han ska titta på min högra fot och dess hallux valgus . Jag var hos en podiater (typ fotspecialist, men de har inte kommit så långt i Sverige än) för att göra inlägg för detta och andra problem för ett par veckor sedan, men han ville inte göra inlägg förän han sett en röntgenbild vilket måste gå via husläkaren. Jag hoppas på att få veta lite mer om vad som händer om man gör en operation också, inget jag är spontant sugen på - men å andra sidan är jag väldigt trött på den onda knölen och stortån också...

Resten av dagen tror jag jag ska ligga på soffan, tycka lite synd om mig själv, inte äta en massa godis utan istället fnula på hemtentan...

Jag har fått paket...




Och bokvännen lyckades pricka alldeles fantatstiskt bra! Paketet (som världens snällaste E gick och hämtade medan jag lagade mat) innehöll två böcker; Rädda Felix som jag hade önskat och sen Freja - Sagan om Valhalla. Jag har inte läst något av Johanne Hildebrandt, men har lånat Älskade Krig av N så den ligger i pipen, men det som är roligare är att jag surfade runt bland PoP-deltagarna igår och såg att någon hade fått just Freja i sitt senaste paket och tänkte att den borde jag läsa... Det visste du alltså före mig, bokvännen. Utöver böckerna var det ett väldigt fint bokmärke (tänkte jag också på igår när jag tittade på den avrivna biten av vårrusetnummerlappen som just nu agerar bokmärke), en dubbeldaim & en dubbeljapp (säkra kort, bara det faktum att jag just nu för matdagbok hindrar mig från att sluka båda på en gång) och en påse med vitlök-dippblandning. Hur bra som helst ju! Tack så hemskt mycket!

Och du, bokvännen, jag litar helt på att du väljer bra saker - om man får önska vore det kul med någon av dina personliga favoriter i det sista paketet. Jag är för övrigt sjukt nyfiken på vem du är, den enda (mej vetterliga) ledtråden jag hittills fått är poststämpeln som leder mig till de södra delarna av landet... Jag fortsätter att surfa runt bland deltagarna, men vi är 49 stycken så även om jag kan räkna bort mig själv och troligen även den som jag skickar till så är det 47 stycken kvar... Jag får fortsätta klura helt enkelt.


Kvällens middag: Kassler och grönsaker i ugn (6 port)

Ingredienser:
500 gram
kassler
300 gram aubergine 1 ganska liten
1 st gul lök
6 st champinjoner
2 st tomat
2 st paprika grön, gul eller röd
0.75 dl chilisås
1 dl matlagningsvin vitt
1.25 dl matlagningsgrädde 15 % fett
30 gram ost 28 % fett riven

Gör så här:

Skiva kasslern, alla grönsaker och svampen. Varva i en smord ungsform (tänk ungsstekt falukorv fast det inte sitter ihop i botten). Blanda chilisås, vin (jag använde en skvätt ur en gammal box) och matlagning

sgrädde och häll över grönsakerna och kasslern. Toppa med lite riven ost. 200 grader i ugnen ungefär så lång tid som det tar att koka ris som med fördel kan serveras till.

Egentligen är det inte särskilt noga med vilka grönsaker (jag tror t.ex. att squash är t.

o.m. bättre än aubergine) man tar, men det är trevligt med mycket grönsaker. Grädde-vinbalndningen kan man säkerligen smaksätta med något annat man tål/har hemma/är sugen på. Jag tror färska örter och vitlök är en bra kombo, fransk senap skulle också smaka bra. Formen på receptet bygger på den jag la in på viktklubb. (Med en portion ris till blir det ca 350 kcal, så det blir någon slags efterrätt här senare också...)


Fler tetankar

Senast jag verkligen pluggade på riktigt var innan jag hade börjat dricka te, bra för min dåvarande ekonomi om inte annat. Nu tar jag för all del ofta med mig termos med vatten, mugg och tepåsar, men det är inte alltid jag orkar släpa på det (en dramaten vore lagom för allt jag dagligdags vill ha med mig). Då kan det ju hända att man iaf vill ha en mugg te, då får man snällt betala 12 kronor (mer för större) till pregofiket i skolan. Man får faktiskt 10% rabatt om man betalar med deras kundkort (men bara på kaffe och te). Det är mycket pengar för lite varmt vatten, även om det är bra att de har rättvismärkt te att ha i vattnet. Idag tillbringar jag eftermiddagen på jobbet på den stora myndigheten, vaktar en telefon som inte ringer. Löste och fruktkorg är självklart i avdelningens kök även om man egentligen tillhör en annan avdelning och dessutom bara jobbar 25%... Tur att jag tycker om att plugga ändå...

Ja, jag skulle ju plugga...

...men det är massa störande ljud överallt så det blev lite slösurfande. Hittade något jag absolut ska prova att göra vid tillfälle, seitan. Visst verkar det skoj? Dags att åka och jobba!

Snabb och billig lunch

Då och då får vi, som de konsumsuckers vi är, erbjudanden och kuponger som ska få oss att bli ännu mer konsumsuckers. Och vet ni? De lyckas. Fakutm är att många av de där kupongerna har så bra priser att det är lite svårt att låta bli. En sorts återkommande kupong tycker jag dock särskilt mycket om. Det är den som ger 5 kr rabatt på valfri Änglamark-vara. Det är så himla sällan det är rabatt på ekologiska varor och att det då dessutom är att man får välja själv ger ju möjligheter att prova nya saker. Senast gick jag dock på ett säkert kort, ett sånt jag tar till när jag inte kan komma på något annat, deras vegetariska ärtsoppa på korv. Fånigt kanske då den bara kostar en dryg tia i vanliga fall, men bra ändå och gott. Hemkokt ärtsoppa är förresten ett av vinterns matlagningsmål, har aldrig provat.

Ärtsoppa är bra lunchsoppa tycker jag, särskilt när man hänger hemma på dagarna. Idag serverades den, en halv korv spädd med typ en deciliter vatten, med en stor klick grovkornig senap och två sportknäcke med mini-keso, tomat och örtsalt. Gott!

 


Träning vecka 41

Förra veckan kom jag faktiskt igång på riktigt igen, så himla skönt!
Måndag: En timmes promenad och en timme i gymmet
Tisdag: En och en halv timmes promenad, genom halva stan
Onsdag:
Torsdag: En timme i gymmet och en timmes promenad
Fredag: Medelspinning
Lördag: Massa promenad på jobbet och hem därifrån (ca 2 h)
Söndag: Massa promenad på jobbet (ca 90 min) & en dryg timme i gymmet på kvällen

Kör rätt hårt med styrka just nu för att verkligen bli starkare i de veka knäna, uppföljning hos sjukgymnasten på fredag. Veckan som kommer blir lite sämre, ska plocka ut en visdomstand på onsdag och helgen kommer inte heller riktigt innebära så mkt tid för träning, men vi får se...

På det igen...

Förra våren, då jag kom till skott och tog tag i överviktskilona, gick jag ner drygt 15 kg framförallt med hjälp av viktklubb.se, E och en hel massa motion. Där har jag legat relativt stadigt det nästan ett och ett halvt året som har gott sen dess och det är ju skönt. Men, det finns oftast ett men, det är lätt att det brakar iväg åt fel håll igen. Avsikten var från början, och är fortfarande att ta ytterligare några kilo. Jag mår bra nu och ett BMI runt 24 är alldeles utmärkt. Jag kommer i kläder i storlekar jag inte ens tittade åt för två år sen utan att det är något konstigt, men inte byxor. Höstens goda liv, med fika i skolan och en hel del mat ute har nu satt sig lite extra där och det är dags för ett nytt ryck. Fortfarande med tidigare nämnda stödfunktioner, men jag tänkte om jag skriver det här så blir det lite mer på riktigt också. Lagom stora portioner, ordentliga mellanmål och inget omotiverat godis. Fullt ös!

Te-tips

Det är svårt att plugga när det låter som de flyger runt med en hellikopter i lägenheten ovanför, jag antar att de slipar golv eller så, störande. En kopp te kan ju om inte annat hjälpa upp humöret lite grann. Har kört mest löste, mest från Friggs, på sistone. Men vid ett besök hos Hermans (som för övrigt är en trevlig liten eko-butik som har det mesta) hittade jag Kung Markattas vita äppelte, till helt okej pris dessutom, 19 kronor för 20 påsar. Det är ett himla gott te och påsar är ju att föredra när jag tar med till skolan. Rekommenderas!



RSS 2.0